Víte, že nedostatek vitamínu D a zinku vede k výraznému snížení imunity?
Vitamin D a minerál zinek příznivě ovlivňují chod našeho těla. Bohužel si je naše tělo neumí vytvořit samo, a proto velká část populace trpí nedostatkem těchto dvou látek, což má významný vliv na snížení imunity.
Centrum zdraví, výživy a potravin (CZVP) v Brně a Státní zdravotní ústav (SZÚ) v Praze ve svém článku o vitaminu D ve fortifikovaných (obohacených) potravinách uvádějí:
„CZVP-SZÚ již několikrát publikovalo informaci, že česká populace ve věku 4-90 let nemá ve své obvyklé dietě (z potravin, bez zahrnutí doplňků stravy) dostatečný přívod vitaminu D ve srovnání se současnými výživovými doporučeními. Není se možná až tak čemu divit. Nejbohatší zdroj vitaminu D, tučné ryby, konzumujeme poskrovnu a jiné přírodní zdroje jsou omezené. Je faktem, že významným zdrojem vitaminu D může být jeho syntéza v kůži, díky působení slunce, resp. UVB záření. V období, kdy není UV záření dostatek a jeho zásoby v tělesném tuku z léta jsou vyčerpány, zůstává hlavní úloha v přívodu vitaminu D na potravinách. Pouhou úpravou jídelníčku sice lze doporučenou dávku pro vitamin D splnit, ale ne snadno. Spotřebitel má pak možnost doplnit potřebu vitaminu D buď pomocí doplňků stravy, nebo může využít potravin, které byly o tento vitamin obohaceny.“
Vitamin D je tedy velkým pomocníkem v podpoře naší imunity. Jeho přirozeným zdrojem je slunce, ale to nás zásobí pouze od května do října. Během podzimu a zimy není slunce v takovém postavení, aby jeho paprsky správně dopadaly na naši kůži, skrz kterou jej přijímáme. Proto jsme v zimě kvůli nedostatku vitaminu D mnohem více unavení a snadněji onemocníme chřipkou.
Ačkoli je dle legislativy EU stanovena u dospělých osob doporučená denní dávka vitaminu D 200 I.U., ukázalo se, že pro podporu imunity je potřeba přijímat alespoň 1000 – 2000 I.U. (tj. 25 – 50 mikrogramů). Vyšší denní dávky vitaminu D je třeba konzultovat s lékařem.
Vitamin D si můžeme snadno doplnit vitaminovými doplňky stravy, nebo zahrnutím vhodných potravin do svého jídelníčku. Ve kterých potravinách najdeme vyšší obsah vitaminu D? Jsou to zejména tučné ryby (například losos, makrela), vejce, mléko a mléčné výrobky.
Shrňme si to – proč je pro nás vitamin D důležitý.
Vitamín D totiž přispívá k:
- normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu v těle
- běžné hladině vápníku v krvi
- k udržení normálního stavu kostí, svalů a zubů
- regulaci a ochraně před srdečními a onkologickými onemocněními
- přirozené funkci imunitního systému
A jak se to má se zinkem? Věděli jste, že zinek je hned po hořčíku druhý nejdůležitější minerál ovlivňující více než 300 biochemických reakcí v těle?
Lidské tělo si tento minerál však také neumí samo vytvořit, a tak se doporučuje přijímat zinek jako doplněk stravy nebo konzumovat zinek v potravinách. Vhodná jsou dýňová semínka, otruby, klíčky, houby, kešu ořechy a luštěniny. Mezi další potraviny obsahující zinek patří i ústřice, hovězí, kuřecí a jehněčí maso, chřest a med.
Denní doporučená dávka zinku (pro dospělého) je 10 mg.
A jak poznáme, že trpíme nedostatkem zinku?
K hlavním příznakům patří: slabá imunita, akné, řídnutí vlasů, průjmy, alergie, infekce a neplodnost.
Zinek je dobrý a přispívá k:
- normálnímu metabolismu kyselin a zásad, sacharidů, makroživin, mastných kyselin, vitaminu A
- normálním rozpoznávacím funkcím
- přirozené syntéze DNA a bílkovin
- přirozené plodnosti a reprodukci
- normálnímu stavu kostí, vlasů, nehtů, pokožky, zraku
- běžné hladině testosteronu v krvi
- běžné funkci imunitního systému
- ochraně buněk před oxidativním stresem
Nejjednodušší cestou pro doplnění vitamínu D a zinku jsou potravinové doplňky stravy, které v sobě obsahují dostatek obou látek, aby se jejich účinek na našem zdraví významně projevil.
Kapsle Vitamin D3 1000 I.U. + Zinek 10 mg od naší české rodinné společnosti CATUS spol. s r.o., pokryjí Váš ideální denní příjem vitamínu D a zinku po dobu 3 měsíců. Připravili jsme pro Vás výhodné balení 90 kapslí za cenu 143 Kč, které pohodlně a snadno objednáte online na našem eshopu.